Zoeken
Generic filters
nl Dutch
Zoek op rubiek

Vechten tegen een chronische ziekte

Premium persbericht

Daniëlle van der Werf was 19 toen de ziekte van Crohn werd gediagnosticeerd. Een stoma wilde ze niet, maar het was dat of de dood. Ze koos voor het leven. Toen begon een nieuwe strijd. Na jaren van lichamelijk strijden, kwam er ruimte voor de mentale strijd. Hierover schreef zij het boek Ontdaan, tevens haar afstudeeropdracht voor haar opleiding Begeleiden bij Rouw en Verlies.

Het was 2006 toen de Ziekte van Crohn bij Van der Werf werd vastgesteld. “Ik dacht dat de ziekte niets voorstelde en was al lang blij dat ik geen dodelijke ziekte had. Maar ik ben van een koude kermis thuisgekomen”, blikt Van der Werf terug. Het werd een jarenlange strijd die begon, nog voor de huisarts de ziekte vaststelde. “Zij trok conclusies zonder mij te onderzoeken. Ik werd als onzekere puber naar huis gestuurd.” Het strijden ging na de diagnose door. “Artsen hebben een richtlijn waaraan zij zich vasthouden. Maar mijn lichaam liet zich niet in een hokje duwen.”

Vechtlust en veerkacht

De grillige ziekte, het onvoorspelbare verloop en de complicaties zorgden ervoor dat Van der Werf het vertrouwen in haar lichaam kwijtraakte. Haar geest ging op standje overleven. “Overleven, vechten, strijden en niet opgeven. Een bepaalde kracht nam de overhand. Het werd een gevecht waarvan ik, als ik er op terugkijk, geen idee heb hoe ik dat heb kunnen winnen. In 2015, ik had de zoveelste operatie, hoopte ik deze niet te overleven. Ik was klaar met het leven.”

Van der Werf startte een zoektocht naar zichzelf. “Naar de Daan van voor de ziekte, de Daan die tijdens de ziekte is ontstaan, de Daan waar ik afscheid van heb moeten nemen en de Daan die is overgebleven. Door de juiste mensen op mijn pad, de keuzes die ik heb gemaakt en de kans die ik mezelf heb gegeven, heb ik weer zin in het leven. Ik durf weer te dromen.”

Chronische ziekten

Ze hoopt met haar boek lotgenoten, met Crohn of met een andere ziekte, een hart onder de riem te steken. “Ik wil ze de kracht geven die ik heb gehad, wil ze vragen niet op te geven. Er schijnt altijd licht aan het einde van de tunnel. Ook wil ik de mensen om mij heen inzicht geven in het leven van een patiënt. Want ik ben mij ervan bewust dat het boek, en het eerlijk en open benoemen van mijn gevoel en angsten, een schok kan zijn. Zeker omdat ik altijd heb gezegd dat ik een open boek was. Verder wil ik professionals en hulpverleners een kijkje geven achter de schermen. Ik, zelf hulpverlener, heb geleerd altijd áchter het probleem te kijken. Pas als je de persoon vóór je leert zien, kun je samen werken aan het probleem van deze persoon.”

Daniëlle van der Werf

Na de diagnose Ziekte van Crohn en de medicatie die niet aansloeg, onderging Daniëlle in totaal veertien operaties in vier jaar tijd. Zij kreeg een stoma en daarna een rectum-amputatie.

Van der Werf rondde de studie Sociaal Pedagogisch Hulpverlener af en is sinds 2018 fulltime werkzaam in een crisisteam bij jeugdzorg. Ook volgde zij de opleiding Begeleiden bij Rouw en Verlies. Zij woont in Zierikzee en heeft een grote passie voor paarden.

 

Reacties

comments

Scroll to Top