Zoeken
Generic filters
nl Dutch
Zoek op rubiek

Haal meer uit uw CV-ketel

Niet iedereen staat op het punt om te investeren in een compleet nieuw verwarmingssysteem. Gelukkig kunt u ook van alles doen om uw huidige systeem te verbeteren. Hoofdmonteur André Bakema van Feenstra deed dat bij hemzelf thuis. En bracht in vier stappen zijn energierekening omlaag.

Of hij alleen woont? Of dat hij misschien een open haard heeft? Dat vragen klanten aan André als hij zijn eigen energieverbruik via een app laat zien. Want hoe kan het anders dat zij 1300 tot 1400 kuub aardgas gebruiken, en hij maar 400?

André: ‘Ik heb een gezin, géén open haard en het is gewoon warm in huis. Dat we toch maar zo weinig verbruiken, komt doordat ik ons oude cv-systeem heb geoptimaliseerd. Oftewel: gezorgd dat ik er het meeste uit haal met zo min mogelijk energie.’

‘Dagelijks adviseer ik klanten hoe ze energie kunnen besparen. Dan kan ik zelf niet achterblijven, toch? Daarom probeer ik thuis graag dingen uit. Zodat ik de klant daar weer mee kan verrassen. Eigenlijk zou ik zelf liever een heel nieuw systeem kopen. Lijkt me fantastisch. Maar daar komen kosten bij kijken én een verbouwing. Daar had ik geen zin in. Wat ik nu heb gedaan is een mooie tussenstap.’

Stap 1: stel een klokprogramma in

‘Om te beginnen heb ik een klokprogramma ingesteld. Overdag als er mensen thuis zijn, staat de thermostaat op de comfortstand van 19,5 graden. Voor mij is dat prima. Mijn vrouw wil hem nog weleens een graadje hoger zetten. En aan het eind van de avond gaat hij automatisch op de nachtstand van 15 graden.’

Stap 2: stook op een lagere temperatuur

‘Hoe harder de cv-ketel moet werken, hoe meer energie hij verbruikt. Dus wilde ik graag mijn huis verwarmen met water dat minder heet is. Dat kan bijvoorbeeld met een vloerverwarming. Dat is wel een grote aanschaf en je hele vloer moet eruit. Daarom heb ik gekozen voor grotere radiatoren, dan heb je ook meer warmteoppervlak. Door die aanpassing kan mijn cv-ketel nu op een lagere temperatuur stoken. Een grotere radiator is vaak maar een paar tientjes duurder dan een normale. Door de energiebesparing heb ik dat zo terugverdiend.’

Stap 3: verdeel je warme water wijs

‘Als we thuis zijn, moet het in de woonkamer lekker warm zijn. Maar in de keuken of slaapkamer is dat niet nodig. Dat heb ik ingesteld door het systeem waterzijdig in te regelen. Door de radiatoren in de woonkamer gaat nu 100 liter water, in de keuken maar 60 liter. Wel zo efficiënt. Waterzijdig inregelen kan vanaf 90 euro per radiator. Dan heb je er meteen nieuwe radiatorkranen bij.’

Stap 4: installeer een zuinige pomp

‘Ik heb een oude ketel hangen. Oude ketels bevatten pompen die zo’n 90 watt gebruiken. Daarom heb ik in mijn ketel een modulerende pomp geïnstalleerd. Die gebruikt gemiddeld maar 10 tot 15 watt. Zo’n pomp kost gemiddeld 350 euro en kan worden geïnstalleerd door de monteurs van Feenstra. Nieuwe ketels hebben al zo’n zuinige pomp.’

Wilt u ook het meeste halen uit uw cv-installatie? Dan hebben wij vijf tips voor u:
1. Bedenk van tevoren goed hoeveel geld u wilt en kunt investeren. Aan elke maatregel hangt een prijskaartje. Maar er zijn mogelijkheden voor ieder budget.
2. Optimaliseer stapje voor stapje. Begin bijvoorbeeld met het vervangen van de radiatoren in de woonkamer. Dan kunt u daarna weer even sparen voor de volgende stap, terwijl u intussen al flink bespaart.
3. Kies het juiste moment. Zoals wanneer u toch al iets gaat veranderen. Nieuwe keuken? Plaats dan meteen een grotere radiator. Nieuwe ketel? Kies dan direct voor een slimme thermostaat.
4. Grotere radiatoren, dat klinkt misschien niet als een mooie toevoeging aan uw interieur. André koos daarom voor de ‘compact serie’. Deze zijn platter dan de originele radiatoren. Hierdoor verliest u geen ruimte in huis.
5. Vraag advies aan een monteur

Reacties

comments

Scroll to Top