Zoek op rubiek

Boek van gebundelde columns: “104 maal zondag”

“104 maal zondag”: Gebundelde columns van Delano Gonzalez

Tot een jaar geleden verscheen elke twee weken in een regionaal huis-aan-huisblad een column van Delano Gonzalez. Na vijf jaar schrijven, heeft de voormalig columnist nu zelfstandig een bundel van zijn columns uitgebracht: “104 maal zondag”. In dit artikel de achtergrond daarvan.

Waarom deze bundel?
Al heel lang had ik de wens ooit een boek uit te brengen. Ik ben aan minimaal tien boeken begonnen, maar ben nooit verder gekomen dan een pagina of twintig, vijfentwintig. Inspiratiegebrek? Ik ben daar eens goed over na gaan denken en kwam tot de conclusie dat kortere verhalen voor mij waarschijnlijk het best zouden zijn. Concreet: columns. En die kun je ook prima tot een boek bundelen, zodat je wens waarheid wordt.

Wanneer ben je begonnen met schrijven?
Als kind schreef ik al verhaaltjes. Een soort halve fictie: nooit té ver van de realiteit af. Ik had een vrij levendige fantasie en vond het heerlijk om even weg te dromen. Op de middelbare school heb ik eigenlijk niet meer geschreven, waarschijnlijk door de levensfase waarmee ik had te maken. Eigenlijk ben ik pas in mijn studietijd weer verder gegaan. Ik ben gaan schrijven voor het blad van de studievereniging en hervond het schrijfplezier. Interviews, artikelen, maar bovenal columns. En dat is eigenlijk nooit opgehouden.

“104 maal zondag”, maar 5 jaar maal 26 columns is toch 130?
Bij het nalezen van de columns, heb ik mij vanuit kwaliteitsperspectief voorgenomen twintig procent van de geschreven columns buiten deze bundel te houden. Dat zijn de columns die duidelijk onder doen voor de rest: onsamenhangend, te veel van hetzelfde of gewoon niet grappig (meer). Wat daarmee resteert zijn columns van minimaal bedenkelijk niveau.

Wat kunnen we in de bundel verwachten?
Ik neem de lezer graag mee in de wereld zoals ik die zie. Het mooie of juist grappige om ons heen, dat weinig mensen lijken op te merken. En dat is heel breed: ik heb bijvoorbeeld een column over de kracht van de zee, maar ook een column over mijn ruzie met het droogrek in het boek staan. Steeds zouden de columns in één van de drie categorieën moeten vallen: observaties, dromerige bevindingen of humoristisch ingestoken. Af en toe ook wel een combinatie daarvan.

Wie vormt je doelgroep?
Omdat het boek zo breed is, denk ik dat ook mijn doelgroep breed is. Voor iedereen zullen herkenbare situaties, maar ook juist verrassende inzichten te lezen zijn. Wel hoop ik dat ook degenen die na grofweg 1975 zijn geboren, mijn boek zullen lezen. Ik heb namelijk het idee dat onder deze groep steeds minder mensen lezen. Misschien door tijdgebrek? Dit boek lijkt mij juist ideaal om af en toe een paar columns te lezen en het dan weer even weg te leggen. Onderweg in het OV, in plaats van dwangmatig de social media checken. Of gewoon thuis in de aankomende donkere maanden. Ook als cadeautje lijkt het mij prima geschikt. Over een maand is het alweer december!

“104 maal zondag” is te bestellen via de webshop: www.boekenbestellen.nl/boek/104maalzondag

Website: www.boekenbestellen.nl/boek/104maalzondag

Reacties

comments

Scroll to Top