Zoek op rubiek

Acteurs van Duitse origine in Nederland

Kan Nederland eerlijk zeggen Duitse acteurs en artiesten dezelfde kansen te bieden? Of worden creatieven nog steeds uit de media geweerd?

De Nederlands/Duitse acteur Armin M Scheuten is ervan overtuigd. ”Helaas is het nog steeds zo dat men met een Duitse afkomst in Nederland vaak tegen windmolens moet vechten om er überhaupt werk als acteur en regisseur te vinden. Grote castingbedrijven hebben mij zelfs met een lachje geweigerd en verteld dat men met Duitse achtergrond niet werkelijk kan verwachten hier een kans te hebben” aldus de acteur. Zelfs voor rollen van Duitsers worden in de meeste Nederlandse producties liever Nederlandse acteurs gevraagd die een beetje Duits kunnen en worden deze later door Duitse stemacteurs ingesproken, vaak zelfs nog in Duitsland.

Waarom er nog steeds een soort voorbehoud tegen het Duitse volk bestaat blijft een raadsel. ”In Duitsland waren Nederlandse creatieven altijd erg geliefd op de televisie en in films. Rudi Carrell was er een bijzonder goed voorbeeld. Ik vraag mij serieus af waarom het andersom nog steeds niet kan. Het lijkt alsof men alleen vanwege een Duitse herkomst op een zwarte lijst komt te staan” verteld Scheuten. ”Maar desondanks heb ik inmiddels alsnog een goede naam verworven binnen het wereldje. Misschien heeft het ook te maken met deugden als stiptheid, uithoudingsvermogen en betrouwbaarheid. Want als ik zeg ik sta ergens in Nederland of waar dan ook op tijd dan ben ik er ook. Waar het dan ook is. Ik voel me immers meer Nederlander en heb inmiddels zelfs de nationaliteit”

Heeft hij wel eens spijt gehad in Nederland te wonen? Aangezien zijn kansen op de arbeidsmarkt nogal klein lijken te zijn. ”Ik heb er zeker nooit spijt van gehad. Want ik heb veel leuke dingen mee mogen maken. Ik mocht nauw samen werken met Nelly Frijda en Paul de Leeuw. Was special guest bij Giel Beelen. Ik heb eigen programma’s gepresenteerd voor, onder andere de NCRV. En mijn producties zijn al een aantal keren met prijzen bekroond en uitgezonden. Daar geniet ik zeker van. Dat wil zeggen dat ik toch niet slecht ben lijkt mij. Wie dan denkt mij als acteur niet te willen alleen vanwege een klein accentje of mijn afkomst, nou dan moet hij of zij het maar niet doen. Ik ga in ieder geval door en werk aan succes. Er liggen voor 2016 weer een aantal leuke projecten op de tv en in films op mij te wachten. Je mag het zo zien, ik ben Nederlander met achtergrond zoals er heel veel zijn. Verdien ik minder kansen alleen omdat ik niet in Engeland of België ben geboren maar in Duitsland? Nederland is toch open voor iedereen zegt men toch?”

Reacties

comments

Scroll to Top